Discgolf vs Ultimate

Innenfor frisbee-verden finnes det utrolig mange slags former for spill. Alt fra freestyle som kom på 60-tallet til Kan Jam som utviklet seg og vokste opp i frisbee-verden på 8- tallet. Med de største, første og mest populære i dag er discgolf og ultimate. Så hva er de største forskjellene på disse to disk-sportene?

Discgolf

Det sies at den første discgolf-turneringen ble holdt så tidlig som 1926 i Canada av Ronald Gibson og kameratene hans. Den gangen spilte de med lokk, mens den moderne discgolfen slik som vi kjenner den idag utviklet seg på seint 50- og tidlig 60- tall.

Spillet er på lik linje som vanlig golf, men isteden for ball og køller bruker man frisbee-disker. På konkurranse nivå kan man spille på 9, 12 og 18-hullsbaner, og bytte frisbee når som helst underveis, slik man ville byttet køllen i vanlig golf, og målet er å ha færrest kast for å treffe hullet.

Discgolf har vokst enormt de siste årene og mange har kalt det “den beste hobbyen” de har hatt på lenge. Noe av grunnen til dette er at man trenger nødvendigvis ikke spesielt opplagte baner for å spille, men bruke det man har rundt seg. En tur i marka eller på fjellet kan fort bli forandret til discgolf konkurranse med kompisene. Man kan bruke trær, steiner og lignende ute i naturen som mål, og det passer for alle, selv de som ikke er så godt trent fysisk.

Ultimate

Ultimate startet på sent 60 tallet på en High School i New Jersey. I motsetning til discgolf hvor man stort sett spiller alene mot andre, er ultimate en lagsport hvor det er, avhengig av hvilke forhold man spiller på (gress eller sand), som regel 5 spillere mot 5. Slik som for eksempel fotball, er banen delt i to med mål på hver side. En spiller har lov til å løpe kun når han eller hun er tomhendt, men så fort en mottar frisbee må en stå stille og sende frisbee videre innen 10 sekunder. Denne sporten har høyt tempo, mye teknikk og trenger høyre kondisjonsnivå enn discgolf for å kunne spilles. Den blir ofte sammenlignet med fotball og Amerikansk fotball. Dette er tydeligvis noe av det som gjør at denne har også blitt veldig populær her til lands, ikke minst har folk fått blod på tann da ultimate fikk anerkjennelse av OL-komiteen i 2015. Mer om dette i en annen artikkel her på siden. Beste stedet for å spille ultimate sies å være på gress og flat bane, men den kan også spilles på stranda, og til og med innendørs.

Det er en viss forskjell på selve frisbeen om man skulle spille discgolf eller ultimate. Ultimate har en tyngre disk, på rundt 175 gramm, denne er allsidig og kan brukes i andre frisbee sporter. Mens discgolf frisbee er en såkalt lavprofil frisbee og kan ikke taes imot, men den blir derimot ikke likefullt påvirket av vind. Dermed er denne frisbeen mer begrenset til discgolf, men kan også brukes til lengdekast-spill.

Oppsummering

Begge sportene har spredt seg superkjapt internasjonalt gjennom årene. Uansett om du velger ultimate eller discgolf er det noen artige treningsøkter man opplever. Full fart i Ultimate og mer rolig med masse gåing og frisk luft for discgolf. Med litt konkurranse instinkt, noe teknikk og generelt godt humør er disse noen av de mest underholdende friluftsaktiviteter som finnes.