Historien om Frisbee

Det er uklart hvor lenge “den flyvende disken” har vært med oss, men konkurransen om disk-kasting kan vi finne helt tilbake til antikken. Skolebarn og voksne har begynt med frisbee-kast i senere tid og populariteten har også vokst blant eldre. Men hvor begynte det egentlig og hvordan har sporten, utstyret og populariteten utviklet seg gjennom tid?

Antikkens Hellas

Den første diskkasting-konkuransen kan vi finne helt tilbake til starten av de olympiske lekene i antikkens Hellas. Den gangen kastet de tunge disker laget av tre eller stein, og deretter målte hvor langt disken hadde flydd. Denne form for diskkasting fulgte med oss gjennom årene med olympiske leker og man kan fortsatt finne den i friidrett idag. Disken er fortsatt tung, gjerne laget av metall og er ikke den samme som vi kjenner innenfor for eksempel discgolf. Denne form for diskkast har ikke blitt like populært som for eksempel lengde kast med frisbee.

1900-tallet

Et stort hopp til 1900- tallet og det blir kastet lokk og kakebrett rundt om i Nord-Amerika.

Utstyret har blitt mye lettere, og spill var ikke lenger kun på lengde, de var målrettet og lagspill-orientert. Walter Fredrick “Fred” Morrison sies å være den første som fikk “kakebrett”-frisbee virksomheten til å gå rundt så tidlig som 50-tallet på en strand i California. Han var en oppfinner og så potensialet som den gang ‘Frisbie Pie Company’ – kakebrettene ga. Det var et morsomt tidsfordriv blant ungdommen og det ga litt penger i kassa for Fred. Han skapte den første hardplast frisbee, men det kan diskuteres om hvem som var den opprinnelige oppfinneren for frisbee slik som vi kjenner den idag. Ed Headrick designet nemlig en forbedret versjon som var bedre aerodynamisk og han ble også grunnleggeren for discgolf. Spill som ultimate, discgolf og freestyle vokste frem når disken ble lettere å håndtere. Og på 80-tallet kom også Kan Jam, opprinnelig kalt for “Søppelkasse-Jam”. Denne er også fra USA. Til Norge kom frisbee i 1978, og første norske utøver konkurrerte på EM-nivå i 1987.

Nåtid

Frisbee har tatt verden med storm. Forskjellige konkurransegren og sporter finnes nå innenfor frisbee kast og man kan spille på alle slags nivå. Utstyret er lettere og mulighetene er mange.

Man kan spille både nasjonalt og internasjonalt, discgolf, ultimate, lengde eller freestyle. Det er helt opp til alle og enhver. Som eksempel på hvor langt sporten som discgolf har kommet og hvor populært denne sporten har blitt kan vi se på antall baner her i Norge. Siden 2006 har antall discgolf baner triplet seg, og det finnes rundt 3000 baner over hele verden. Utstyret koster heller ikke så mye, slik som for eksempel utstyr for fotball, golf eller skisport. Det er ikke den store investeringen, for så lenge du kjøper deg et par frisbee, har gode sko og klær du lett kan bevege deg i, er du stort sett klar for alle slags spill innen frisbee-kast. Det som også er fint med frisbee er at det er ingen øvre aldersgrense for å spille noen form for frisbee-sport.

Fremtid

Slik som utviklingen har vært inntil nå for frisbee sport, kan vi tørre å påstå at populariteten vil vokse mer. I Skandinavia alene har vi over 600 discgolf-baner og ultimate turneringer er på høyt internasjonalt nivå. Det investeres penger i utvikling av baner, ungdomsklubber og opplæring av frisbee sport. Fortsetter det i samme tempo vil frisbee sport muligens bli like populær som vanlig golf eller fotball er idag.